yellowbar
Temporarily poor tech billionaires

 

Det finns ett citat som har tillskrivits olika författare genom historien och som dessutom parafraserats otaliga gånger. Citatet lyder ungefär såhär:

”Socialism never took root in America because the poor see themselves not as an exploited proletariat, but as temporarily embarrassed millionaires.”

Vad som skiljer den som lyckas från den som misslyckas i Silicon Valley är inte alltid självklart, men tydligt är att den som försöker har oddsen emot sig, som vid varje ”guldrush”. De som lyckas lyckas – men det går trots allt färre framgångsrika på alla som försöker. Liksom alla som bor i Hollywood kommer att slå igenom efter nästa audition, kommer alla som bor i Silicon Valley snart slå igenom med den där appen som kommer att förändra ALLT.

Hur som helst måste folk uppehålla sig även mellan sina startup-försök, och då kan det vara bra med ett ”vanligt” jobb. Vi besökte därför Nova Workforce Development, något av en amerikansk arbetsförmedling men driven i privat regi, för att få svar på hur det egentligen ser ut på Silicon Valleys arbetsmarknad.

”Sorry för jeansen, det är ‘casual Friday’”, säger Kris Stadelman, som är chef för verksamheten när vi möter henne.

”Det är lugnt, vi är från Sverige”, svarar jag.

Hos Nova har 60 procent av de arbetssökande högskoleutbildning – och det viktigaste för att ta sig vidare i karriären här verkar vara nätverk och kontakter.

”Allt handlar om nätverkande. Så vi lär ut nätverkande och organiserar program så att folk kan knyta kontakter. Vi har samlat ihop en ansenlig alumniskara efter att ha varit verksamma i 30 år. Det är personer som jobbar i dalen, så vi använder vårt eget nätverk av tidigare jobbsökande som vi kopplar ihop med de som söker jobb nu”, säger Kris.

Även i Sverige förmedlas i dag två av tre jobb genom kontakter, sägs det. Kanske kan den svenska arbetsmarknaden lära sig något av Silicon Valley genom att försöka få arbetssökande att träffa yrkesverksamma i större utsträckning?

De flesta arbetssökande i Silicon Valley kanske inte är ”temporarily embarrassed [tech] millionaires”, men desto fler av dem kanske åtminstone är ”temporarily embarrassed happy employees”.

Att förvänta sig mycket kan göra att man blir besviken. Men om man inte förväntar sig något kan det å andra sidan bli självuppfyllande. Genom rätt inställning och rådgivning blir nog chanserna i alla fall betydligt större att man hittar rätt i karriären.