yellowbar
Välkommen – nu testar vi samhällsturism i Silicon Valley


I somras blev Lufthansa det första europeiska flygbolaget att lansera direktflyg mellan Silicon Valley och Kontinentaleuropa. Flyglinjen, som kommer att gå mellan Frankfurt och San Jose, syftar till att binda ihop två av Europas och USAs mest dynamiska ekonomiska regioner. Silicon Valley huserar några av världens mest innovativa företag, acceleratorer och universitet, och området är av stort intresse för affärsresenärer.

Samtidigt är det många privatpersoner som är nyfikna på Silicon Valley, i dag kanske världens mest mytomspunna plats som syns överallt i populärkulturen. Vi vill göra det enklare för våra resenärer att på kort tid förstå resmål på djupet. Fenomenet ”samhällsturism” innebär att fler och fler resenärer gör helt andra saker än vanligt på semestern: går på arbetsintervjuer, lägenhetsvisningar och hemmafester. Man flyr sin egen vardag in i en annan vardag och sätter sig in i samhället man besöker.

För att testa upplägget skapade vi Lufthansa Reality Tours och flög iväg samhällsturisten Nille af Ekenstam för att upptäcka verklighetens Silicon Valley, i samband med öppnandet av vår nya direktlinje till San Jose i den berömda dalen. Här publiceras dagligen nya inlägg med samhällsturistiska perspektiv från Silicon Valley. Vi på Lufthansa vill inspirera dig till att upptäcka nya verkligheter genom någon av våra 400 destinationer.

Turism handlar i regel om att fly vardagen. Lufthansas pilotprojekt för samhällsturism – kallat ”Reality Tours” – handlar i stället om att uppleva den. Nu har vi skickat Nille af Ekenstam för att undersöka regionen inför öppnandet av linjen Frankfurt – San Jose och upptäcka verklighetens Silicon Valley. Linjen blir en bra rutt för svenska techbolag som gör affärer med Silicon Valley-företagen, liksom för svenska resenärer som är nyfikna på regionen.

Vi tror att detta representerar nästa generations turism – att turismen har utvecklats från att handla om avkoppling, till att handla om upplevelser, och nu även till att handla om att förstå platsen man besöker.

Lufthansa vill möta många samhällsintresserade resenärers tilltagande vilja att uppleva resmål på ett djupare plan, bortom det uppenbara och klichéartade. Det är ett första initiativ för att inspirera till samhällsturism, ett tillvägagångssätt för att upptäcka någon av våra 400 destinationer världen över. Under resan har Nille af Ekenstam bland annat nätdejtat, besökt arbetsförmedlingen och upptäckt badrumsidealism – Silicon Valleys motsvarighet till diskbänksrealism. Allt för att på kortast tid uppleva så mycket som möjligt av det vanliga livet för någon som bor där.