yellowbar
Jordbävningsknappen skvallrar om varför Silicon Valley ser ut som en välmående förort

Det bor mycket folk i Silicon Valley, runt fyra miljoner, men bebyggelsen är låg och utspridd, som i förorter. Till och med de finaste riskkapitalbolagen på Sand Hill Road har sina huvudkontor i enorma en- eller tvåplansvillor. Hissen på hotellet skvallrar om varför – knappen ”Earthquake” är inget vi känner igen från hissar i Sverige.

Genom Kalifornien går en rad känsliga förkastningar mellan Stillahavsplattan i väster och Nordamerikanska plattan i öster. I dagsläget anser geologerna att sannolikheten för ett stort skalv med omfattande förödelse i området uppgår till nästan 70 procent inom de kommande 15 åren.

Jordbävningar är inte helt ovanliga i området, precis som på många andra platser runtom i världen, och påverkar hur infrastrukturen i dalen har utformats.

Ett stort skalv skulle förstås kunna få förödande konsekvenser för de boende i området, men skulle också kunna innebära konsekvenser för hela världen. Vad händer till exempel med den globala internetinfrastrukturen? Ska man tro svaren här så verkar det vara förhållandevis lugnt på den punkten.