yellowbar
Bank eller fintech, slips eller sneakers  – vad väljer Silicon Valleys toppstudenter?

 

Universitetskulturen i norra Kalifornien är, tro det eller ej, även den präglad av Silicon Valleys startupkultur. Detta är dock inte unikt för västkusten, utan även Ivy League-universiteten på östkusten har influerats av startupkulturen, och särskilt Boston har blivit en explosiv hub för startups.

Vurmen för startups på universiteten har fått konsekvenser även för näringslivet. Undersökningar har visat att det blivit svårare för traditionellt attraktiva företag, som banker och managementkonsult-byråer, att attrahera de bästa studenterna.

För att få reda på mer träffade vi Gabrielle Scrimshaw, som studerade sin sista termin på ett MBA-program i området:

”På andra universitet väljer fler personer mer traditionella karriärvägar. Men här vill alla starta eget. När någon börjar smittar det av sig”, säger hon.

En förklaring till varför läget ser ut som det gör skulle kunna vara att millennials – de som är födda mellan 80-talet och 00-talet – har delvis andra värderingar än tidigare generationer. De är uppvuxna i den digitala världen, så kallade ”digital natives”, har höga förväntningar på sina arbetsgivare, och de värdesätter flexibilitet i arbetet.

Många millennials prioriterar också företag med ”rätt” värderingar framför en hög lön när de ska välja arbetsplats – de vill jobba med något de anser meningsfullt, och något som gör världen till en bättre plats. Alla dessa saker är sådant som startups har förutsättningar att erbjuda. Och skiftet blir särskilt tydligt i norra Kalifornien.

“Alla här gör något annat vid sidan av studierna. Jag har flyttat runt en hel del, och det är en annan känsla här. Det är svårt att beskriva.”, säger Gabrielle.