yellowbar
Santana Row bevisar att USA är bättre på att kopiera Europa än tvärtom

 

Bör vi ens bli förvånade över att USA gör Europa bättre än vi själva?

Ni vet hur det är när man reser, man ska bo någonstans också. Eftersom målet med mitt besök i Silicon Valley är att uppleva platsen så nära ett lokalt perspektiv som möjligt känns det också logiskt att välja ett boende utifrån den premissen. Hela trakten känns väldigt mycket business så vad passar då bättre än att anlita ett proffs på att planera affärsresor för att styra upp boendet?

Det ärofyllda uppdraget att förse mig med ett boende som känns riktigt mycket Silicon Valley faller på superproffset, tillika key account managern på Ciceron, Vendela Ragnarsson. Hon låter, via en mycket yrkesmässig PDF-folder på säkert 20 sidor, meddela att jag minsann ska bo på Santana Row i San Jose.

Att San Jose betraktas som Silicon Valleys hjärta kände jag givetvis redan till, så med vetskapen om detta i ena vågskålen och en tillförsikt i att Vendela vet vad hon pysslar med i den andra fick det bli så. Santana Row it was.

Vad har vi på Santana Row då? Enligt den där sidan på internet som sitter på information om det mesta här i världen är det frågan om en ”outdoor shopping mall”, som bekant, belägen i San Jose, Kalifornien. Vidare står det att läsa att där finns 834 bostäder med över1.000 boende och att barer och restauranger på ”the row” stänger flera timmar tidigare än i andra områden på grund av dess närhet till tidigare nämnda bostäder.

Tack för den, Vendela!

Lite djupare efterforskning ger vid hand att Santana Row är inte bara är något slags utomhusgalleria med en massa shopping och ett nattliv som klappar igen tidigt, utan också ”en unik, nordkalifornisk, fusion av design, kultur och tillgänglighet, som återskapar atmosfären från Champs-Élysées genom en distinkt, neo-medelhavsinspirerad, Silicon Valley-arkitektur”. Glasklart?

Så hur är Santa Row då? Tänk dig att någon som aldrig besökt Europa utan bara sett romantiska komedier där typ en framgångsrik amerikansk konstnärstyp tar ett sabbatsår eller två i Barcelona eller Paris och finner såväl sig själv som kärleken där fått fria händer och en jättebudget för att bygga ett eget litet Europa mitt i en av Kaliforniens största och rikaste städer så har du en ganska bra bild.

Allting är rent, vackert och välordnat, om än på ett något konstlat sätt. Men faktum är att efter några timmar på the row kommer man in i det och plötsligt, när man minst anar det, känns USA:s version av Europa helt rimligt. Oändligt mycket mer rimlig än när vi ska försöka emulera USA.

Slutsatsen får nog bli att Santana Row ÄR ett rätt nice ställe att tillbringa ett par dagar på. Jag skulle vilja gå så långt att påstå att det är något så ursvenskt som ”lagom”. Lagom mycket USA, lagom mycket Europa, lagom mycket restauranger och lagom mycket lagom.

Relaterat:
https://twitter.com/santanarow
https://www.facebook.com/santanarow
https://www.youtube.com/user/SantanaRowSJ
https://www.instagram.com/santanarow/
https://se.pinterest.com/santanarow/
https://www.snapchat.com/add/lifeontherow